De ideale trap voor kinderen

De meeste Nederlandse kinderen moeten aan één obstakel al vroeg wennen: trappen. Woon je in een huis, dan heb je minstens één trap. Woon je in een appartement in een flat, dan is de kans alsnog groot dat er trappen in je gebouw zijn. Als je als kind niet weet hoe je met trappen om moet gaan, kan dat voor wat ongelukken zorgen. Om ongelukken te voorkomen kan je twee dingen doen: je kan de trap zo veilig mogelijk maken én je kan je kindje leren hoe ze met de trap om moeten gaan. In dit artikel vertel ik je meer over beide mogelijkheden.

 

Hoe maak je je trap veilig? Om te beginnen moet je de juiste soort trap kiezen. Er zijn grofweg twee soorten: open en dichte trappen. Je raadt het waarschijnlijk al: open trappen zijn gevaarlijk voor kinderen omdat ze er tussen door kunnen glippen. Kies dus voor een dichte trap. Dan zijn er nog verschillende vormen leehnavasor trappen; wenteltrappen, spiraaltrappen, rechte trappen, steektrappen en ga zo maar door. Voor kinderen zijn rechte trappen het meest veilig, daarbij kan je niet uit de bocht vliegen. Een rechte trap kan je nemen met een onder- of boven kwart, zo bespaar je de meeste ruimte. Zo’n kwart is dat de trap boven of onder een hoek van 90 graden maakt. Verder kan je traphekjes en trapleuningen aan twee kanten aanbrengen om de trap nóg veiliger te maken. Als laatste is het belangrijk om de trap altijd leeg en schoon te houden. Als er allerlei spullen op liggen, kan je kindje daar gemakkelijk over uitglijden.

 

Dan de tweede vraag: hoe leer je je kind goed met de trap om te gaan? Dat doe je door altijd samen te oefen met traplopen. Leer je kind om altijd de trapleuning vast te houden en voetje voor voetje naar beneden of om hoog te gaan.

https://www.lamiwood.nl/