Vastgoedbeheer
Zakelijk

Zakelijk vastgoed verhuren? Deze vragen kun je verwachten

Het verhuren van zakelijk vastgoed kan zeer lucratief zijn. Maar zeker wanneer je er nog geen ervaring mee hebt komt er veel op je af. Bovendien hebben huurders allerlei vragen die je moet beantwoorden. In dit artikel bespreken we een aantal van deze vragen, zodat je goed voorbereid je vastgoed kunt gaan verhuren.

Is het toegestaan om het pand te verbouwen?

Huurders hebben vaak de wens om je pand naar hun smaak te verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het opdelen van een grote kantoorruimte in twee kleinere kantoren door er een muur tussen te zetten. In principe is het verbouwen van je pand niet toegestaan, mits je er schriftelijk toestemming voor hebt gegeven.

Kom je er tijdens de huurperiode toch achter dat de huurder je pand is gaan verbouwen? Dan kun je hem verplichten om de verbouwing ongedaan te maken en je pand in de oude staat op te leveren wanneer het huurcontract wordt stopgezet.

Om onduidelijkheden over verbouwen te voorkomen is het van groot belang om de staat van het pand voor de verhuurperiode te fotograferen en in het huurcontract duidelijk te benoemen wat de afspraken zijn met betrekking tot het verbouwen van het pand.

 

In het onderverhuren van het pand toegestaan?

Je zou het misschien niet denken omdat je de eigenaar bent, maar wettelijk is het toegestaan dat een huurder het pand mag onderverhuren. Als verhuurder zit je er echter niet op te wachten dat iedereen zich zomaar in je pand kan vestigen.

Daarom is het aan te raden om in de huurovereenkomst afspraken te maken over het onderverhuren van het pand. Een simpele clausule over dat er altijd toestemming van de verhuurder nodig is, is meestal voldoende.

Wat is de vloerbelasting?

Voor sommige huurders is de belasting die de vloer per vierkante meter kan dragen van groot belang om te weten of het pand geschikt is voor de uitvoering van hun bedrijfsactiviteiten. Een te zwakke vloer zou immers kunnen gaan verzakken. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de belasting die de vloer in je pand aankan, want als bij schade achteraf blijkt dat je van een verkeerde belasting bent uitgegaan, dan mag je zelf voor de schade opdraaien.

Hoeveel parkeerplaatsen horen bij het pand?

Zeker wanneer je pand met het openbaar vervoer lastig te bereiken is, is het voor huurders van groot belang hoeveel parkeerplaatsen er bij het pand horen. Soms kan er sprake zijn van een combinatie van privé plekken en openbare parkeerplaatsen. Informeer je potentiële huurder hierover, zo voorkom je discussies achteraf.

Welk energielabel heeft het pand?

Als verhuurder van zakelijk vastgoed is het verplicht om een energielabel te hebben. Uitzonderingen hierop zijn monumentale panden en wanden die een industriële functie hebben.

Los van de verplichting om een energielabel te hebben, is een goed label gunstig om je pand gemakkelijker verhuurd te krijgen. Veel bedrijven vinden het namelijk tegenwoordig belangrijk om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een pand waar de kachel of airco de hele dag moet loeien om voor een aangenaam werkklimaat te zorgen, is daarom niet aantrekkelijk. Zorg daarom dat je pand goed geïsoleerd is.

 

Wie heeft welke verantwoordelijkheden voor het onderhouden van het pand?

Net zoals bij huurwoningen zijn zowel verhuurder als huurder beide verantwoordelijk voor het onderhouden van zakelijk vastgoed. Daarbij geldt dat grote onderhoudsklussen voor rekening van de verhuurder komen en kleine onderhoudswerkzaamheden en reparaties door de huurder moeten worden uitgevoerd. Onder klein onderhoud wordt onder andere verstaan:

·         Het vastschroeven van de deurbeslag en het vullen van boorgaten

·         Het vervangen van lichtschakelaars

·         Het verven van de binnenmuren

Ondersteuning nodig? Huur een bedrijfsmakelaar in

Zoals je ziet zijn er veel zaken waar je als verhuurder over na moet denken. Het is daarom verstandig om een bedrijfsmakelaar in te schakelen als je zakelijk vastgoed gaat verhuren. Een bedrijfsmakelaar heeft veel vakkennis en ervaring en kan je daardoor helpen om het maken van kostbare fouten te voorkomen. Ook kan een bedrijfsmakelaar waardebepalingen voor bedrijfspanden uitvoeren en je daarmee van een huurprijsadvies voorzien. Zo weet je zeker dat je het pand niet te goedkoop verhuurt.

 

 

 

Advertorial:

Wil jij ook hoger in Google komen?

Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. **

www.adbull.nl