Vastgoedbeheer
Image default
Gezondheid

De voordelen van stoppen met roken

We kennen allemaal de gezondheidsrisico’s van roken, maar dat maakt het zeker niet makkelijker om te stoppen. Of je nu af en toe rookt of al je hele leven een pakje per dag rookt, stoppen met roken is heel moeilijk.

Tabak roken is zowel een lichamelijke verslaving als een psychologische gewoonte. De nicotine uit sigaretten zorgt voor een tijdelijke – en verslavende – kick. Wanneer je die regelmatige dosis nicotine niet meer binnenkrijgt, ervaart je lichaam lichamelijke ontwenningsverschijnselen en hunkert het naar nicotine. Vanwege het “feel good”-effect van nicotine op de hersenen, grijp je misschien naar sigaretten als een snelle en betrouwbare manier om je stemming op te peppen, stress te verlichten en te ontspannen.

Roken kan ook een manier zijn om met depressies, angsten of zelfs verveling om te gaan. Stoppen betekent dat je andere, gezondere manieren moet vinden om met die gevoelens om te gaan.

Roken is ook ingebakken als een dagelijks ritueel. Het kan een automatische reactie voor je zijn om een sigaret te roken bij uw ochtendkoffie, tijdens een pauze op het werk of op school, of tijdens je portie woon-werkverkeer aan het eind van een hectische dag. Of misschien roken je vrienden, familie of collega’s en is het een onderdeel geworden van de manier waarop je met hen omgaat.

 

Snelle feiten over stoppen met roken

Feitjes die helpen bij het stoppen met roken: 

 

  • Stoppen met roken betekent de cyclus van verslaving doorbreken en in wezen de hersenen opnieuw bedraden zodat ze niet meer naar nicotine verlangen. 

  • Om succesvol te zijn, moeten rokers die willen stoppen een plan hebben om hunkeren naar nicotine en triggers te verslaan.

  • De voordelen van stoppen met roken beginnen al binnen een uur na de laatste sigaret.

  • Hoe eerder een roker stopt, hoe sneller hij zijn risico op kanker, hart- en longziekten en andere aandoeningen die met roken te maken hebben, vermindert.

 

Onmiddellijke voordelen

Er is geen veilige hoeveelheid sigarettenrook. Als u rookt, bereiken de chemische stoffen in tabak snel uw longen telkens wanneer u inhaleert. Uw bloed brengt de giftige stoffen naar elk orgaan in uw lichaam. Maar als u stopt, begint uw lichaam binnen 20 minuten na uw laatste sigaret te genezen. De nicotine verlaat je lichaam binnen drie dagen al. Terwijl je lichaam zichzelf begint te herstellen, kun je je slechter voelen in plaats van beter. Ontwenning kan moeilijk zijn, maar het is een teken dat uw lichaam aan het genezen is.

 

Voordelen op lange termijn

Stoppen met roken kan u helpen jaren aan uw leven toe te voegen. Rokers die voor hun veertigste stoppen, verkleinen hun kans om te vroeg te sterven aan ziekten die met roken verband houden met ongeveer 90 procent. Degenen die op 45-54-jarige leeftijd stoppen, verminderen hun kans om te vroeg te sterven met ongeveer tweederde. U kunt uw gezondheid in eigen hand nemen door te stoppen en rookvrij te blijven. Na verloop van tijd verlaagt u uw kans op overlijden aan longkanker en andere ziekten zoals hartaandoeningen, beroertes, chronische bronchitis, emfyseem en ten minste 13 andere soorten kanker aanzienlijk.

Als u stopt met roken, beschermt u ook uw dierbaren tegen gevaarlijke meeroken. U geeft het goede voorbeeld en laat uw gezin zien dat een leven zonder sigaretten mogelijk is.

 

https://www.ikstopermee.nl/