Vastgoedbeheer
Image default
Woning en Tuin

Eettafel ovaal – een vorm met voordelen!

Wie aan een ronde eettafel plaatsneemt, gaat automatisch net zo ver van het hart van die tafel zitten, als alle anderen die aanschuiven. Bij een vierkante tafel zit je duidelijk tegenover of haaks op de anderen. En wat dat aangaat is een eettafel ovaal van vorm, wel een iets spannender tafelblad. Want dan kun je heel wisselende posities innemen. En een ovale tafel geeft jouw eethoek ook mooie, langzaam vervloeiende lijnen. Zo’n tafel past dan ook naadloos in een Scandinavisch ingericht interieur.

 

Rond, hoekig en ovaal

Rond is perfectie, vierkant is spanning (door de hoeken) en ovaal? De ovale vorm verwijst naar de menselijkheid en naar vriendelijkheid. Ons lichaam heeft ook eerder ovale vormen dan vierkante. Dat blijkt uit ons hoofd, onze heupen en natuurlijk ook onze ogen. De afbuigende lijn van het ovaal creëert vriendelijkheid. Ook letterlijk: want kleine kinderen kunnen snel hun hoofd stoten tegen een hoekige tafelpunt maar bij een ovale tafel valt dat stoten wel mee. 

 

Prettige vorm, zo’n eettafel ovaal

Een eettafel is bij uitstek een sociaal verzamelpunt. Aan tafel is het gezellig en ontspannen. Een zit aan tafel is vaak heerlijk informeel. Hier ontspan je in de directe nabijheid van de ander. Als de tafel rond is, krijg je een wat zakelijke sfeer. Ieder zit keurig op gelijke afstand van elkaar. Een hoekige tafel neigt naar een kantoorsfeer. En een eettafel ovaal qua vorm is uitnodigend. Die biedt een vrijblijvend soort intimiteit, perfect voor ongedwongen gesprekken voor, tijdens of na het eten.

 

Weinig loopruimte nodig met een eettafel ovaal

Langwerpig en rond tegelijk, zo kun je een eettafel ovaal van vorm wel karakteriseren. Een voordeel van zo’n tafelvorm is dat je die in veel ruimtes kwijt kunt. Zelfs in een smalle eethoek of een smal tussendeel van je doorzonkamer past hij vaak. Dat komt omdat de tafel terugbuigende lijnen heeft aan het begin en eind. Ook al heb je weinig loopruimte rond de tafel, dan nog glip je er door die terugwijkende lijnen snel langs. Ook het aantal mensen dat eraan kunnen zitten, is een voordeel. Bij een strak recht tafelblad ga je uit van minimaal 70 cm plaatsruimte per persoon. Maar bij het gebogen blad van een ovale eettafel kan je teruggaan naar ca. 60 cm per persoon. Hoe dat kan? Nou, de mensen zitten dan niet op één lijn naast elkaar maar steeds iets meer naar voren of naar achteren. Dat merk je ook in de beenruimte onder de tafel. 

 

Ietsje minder neerzetruimte

Natuurlijk wint de eettafel ovaal het niet op alle fronten van de overige tafelbladvormen. Want als je bij elk diner snel de tafel helemaal vol hebt staan, dan heb je bij een vierhoekig tafelblad snel tien procent meer ruimte dan bij een ovalen blad. Meestal is een tafelblad wel ruim genoeg. Maar met feesten en met kerst of tijdens een verjaardag kan het wel een dingetje zijn. Een ovale tafel krijg je ook niet mooi tegen de wand aan. Een wandtafel wel, en dat is ruimtebesparend.