Vastgoedbeheer
Image default
Dienstverlening

Elektrische circuits in de meterkast

De meeste huizen en oudere huizen die hun elektrische installaties hebben vernieuwd, hebben automaten die de elektrische circuits in hun huizen regelen. Maar in oudere huizen die niet zijn gemoderniseerd, worden de elektrische circuits beschermd en gecontroleerd door zekeringen in een centrale zekeringkast. Deze apparaten hebben dezelfde functie als automaten en beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. In plaats van ze te resetten wanneer ze “doorslaan”, moeten zekeringen worden vervangen wanneer ze doorbranden. Dit kun je het beste laten checken door Elektriciens Amersfoort, die 24 uur per dag beschikbaar zijn. 

Wat gebeurt er wanneer zekering doorslaat

Er zijn twee omstandigheden waardoor een zekering kan doorslaan. Ten eerste, wanneer te veel lampen of stopcontacten stroom trekken uit het circuit, kan dit de capaciteit van de zekering overbelasten. Het resultaat is dat alle lichten, stopcontacten en apparaten die door het circuit worden gevoed plotseling uitgaan. Wanneer de elektricien naar de zekering kijkt zal hij merken dat het metalen lint is doorgesmolten. De elektricien kan meteen de zekering vervangen door een zekering van dezelfde grootte. Op langere termijn zal je echter een aantal stekker toestellen naar andere circuits moeten verplaatsen om een nieuwe overbelasting en een nieuwe doorgebrande zekering te voorkomen. 

De plek van de kortsluiting

De diagnose van een kortsluiting kan veel geduld vergen. Omdat veel kortsluitingen voorkomen in lampen of apparaten met een stekker, moeten eerst alle lampen en apparaten losgekoppeld worden. Daarna moet je de zekering vervangen. Als de nieuwe zekering het houdt, zit het probleem waarschijnlijk in een van de lampen of apparaten die je hebt losgekoppeld. Zo niet, dan zit het probleem ergens in de bedrading van het circuit zelf. Je kunt elk stopcontact, elke wandschakelaar en elk verlichtingsarmatuur controleren op losse verbindingen, maar de kans is groot dat je een elektricien moet inschakelen om het probleem op te sporen en te verhelpen.