Vastgoedbeheer
Image default
Banen en opleidingen

Hoe beantwoord je de meest lastige sollicitatievragen?

vacatures

Interviews kunnen soms aanvoelen als een blind date met een potentiële werkgever. En hoewel er op internet tal van tips zijn voor het beantwoorden van de meest populaire of ongemakkelijke vragen wanneer de interviewer een bijzonder lastige vraag stelt, kan zelfs de slimste kandidaat nerveus worden. Fast Company selecteerde drie van deze vragen uit de lijst van Glassdor en vroeg recruiters om te delen hoe deze vragen het beste konden worden beantwoord. De Glassdoor-service plaatst regelmatig de meest opwindende vragen van gebruikers die door verschillende bedrijven zijn geïnterviewd. De site heeft onlangs een korte lijst gedeeld met de moeilijkste vragen op basis van gebruikersbeoordelingen. De categorieën vragen op de lijst variëren van puur technisch tot de meest onverwachte, van vragen die de kennis van de kandidaat van algebra en meetkunde moeten testen, tot vragen die zijn ontworpen om te laten zien hoe hij in een team kan werken. Drie vragen uit deze lijst zijn gesteld aan professionals in werving en loopbaanontwikkeling.
Cultuurprobleem

In een interview voor een functie als productietechnicus bij Procter & Gamble, werd de vraag gesteld: stel je voor dat een van je collega’s een vervelende gewoonte heeft die je prestaties negatief beïnvloedt. Wat zou u in dit geval doen? Hoe u het beste kunt antwoorden. “De beste manier om ‘hoe zou je het doen’-vragen te beantwoorden, is met voorbeelden uit het verleden”, adviseert loopbaancoach Phyllis Mufson. Zij adviseert om vanuit eigen ervaring verhalen voor te bereiden die vertellen over uw vaardigheden en beoordelingsvermogen. Haar antwoord zou zijn: “Ik zou een collega benaderen met een direct, zakelijk verzoek. In het verleden had ik bijvoorbeeld een collega die graag naar muziek luisterde als we probeerden de klus op tijd af te krijgen. Ik draaide me naar haar toe en vroeg om de muziek uit te zetten, omdat het mijn concentratie belemmerde. Ze antwoordde dat muziek haar helpt zich te concentreren. Toen vroeg ik haar om te helpen. Wat kon ze doen om uit de weg te blijven en me te helpen productiever te zijn? Ze zei dat ze zal blijven werken met een koptelefoon. “Als u een hypothetische vraag wordt gesteld, kunt u deze het beste beantwoorden met een echt voorbeeld.
Jayne Mattson, senior vice president bij Keystone Associates, een adviesbureau voor personeelsplaatsing en loopbaanontwikkeling, is het ermee eens dat een hypothetische vraag het beste beantwoord kan worden met een praktijkvoorbeeld. “Hoe meer je het verhaal vertelt over hoe je in het verleden met een vergelijkbare situatie bent omgegaan, hoe gemakkelijker het is om de interviewer ervan te overtuigen dat je het probleem nu of in de toekomst net zo gemakkelijk kunt oplossen”, legt ze uit. Niettemin, merkt Mattson op, als je je een levensverhaal niet kunt herinneren, is het het beste om je antwoord te structureren in de trant van “dit is wat ik zou doen”. “Voordat je antwoordt, pauzeer en denk na,” adviseert ze. “Zeg dan iets als:” Het is belangrijk voor mij om trots te zijn op de resultaten van mijn werk, dus als een van mijn collega’s me ervan weerhoudt alles op het hoogste niveau te doen, neem ik een eerlijke en directe aanpak. Ik zou een collega uitnodigen voor een kopje koffie waar we privé kunnen praten. Ik luisterde naar het standpunt van een collega en probeerde vervolgens een oplossing te bedenken waarmee we allebei zo efficiënt mogelijk konden werken. Ik wil mijn collega bedanken voor zijn reactievermogen en vragen of ik iets van mijn kant kan doen om de persoon te helpen resultaten te laten zien ”.
Technische vraag
In een interview voor een functie als data-analist bij Uber, vroeg de interviewer: Schrijf een vergelijking waarmee je de marketingkosten voor je Facebook- en Twitter-campagnes kunt optimaliseren. Hoe u het beste kunt antwoorden. Nicolette Cieslak, directeur vraaggeneratie bij HighGround, een bedrijf dat software voor medewerkersmotivatie maakt, probeerde deze vraag te beantwoorden. Allereerst vroeg Chieslak waar de werkgever de kennis van wilde controleren: een cursus algebra op school of factoren die de effectiviteit van reclame beïnvloeden. Hier is de vergelijking die ze voorstelde: “Ik zou zeggen dat dit een heel technische vraag is die een goed begrip vereist van alle elementen die betrokken zijn bij pay-per-click (PPC) -campagnes”, legt Cieslak uit, dus dit antwoord maakt duidelijk dat de kandidaat de nodige kennis om het werk met succes uit te voeren. “Men zou anders kunnen antwoorden: wat vertaald kan worden als“ testwaarde vermenigvuldigd met oneindig ”, voegt Cieslak toe. Volgens haar is zo’n antwoord creatiever, het lokt verdere discussie uit: hier wordt niet alleen een antwoord gegeven, maar ook een aanvullende vraag en een voortzetting van het gesprek. ‘Als je reacties als nominaal begint te beschouwen, lijkt het misschien te primitief’, waarschuwt ze. – Ondanks het feit dat deze parameter niet complex is, stelt het je in staat om tot de essentie van het kopen van advertenties te komen: je moet altijd iets nieuws proberen, hebzuchtig zijn voor experimenten en de impuls om te verbeteren. Daarom kan zo’n antwoord meer vertellen over de persoon en hoe nuttig het kan zijn voor de organisatie als geheel. “
Strik vraag

Bloomberg Data Analyst Interview Vraag: Hoe zou je uitleggen wat een automaat is aan iemand die hem nog nooit in zijn leven heeft gezien of gebruikt? Hoe u het beste kunt antwoorden. Paul McDonald, senior executive director van het internationale wervingsbureau Robert Half, suggereerde dat het eerste dat de interviewer wil, is dat je begrijpt hoe je denkt en hoe je kunt communiceren met mensen met verschillende vaardigheden. “Als je solliciteert naar een technische functie”, zegt MacDonald. “Dus de recruiter is geïnteresseerd in hoe goed je kunt communiceren met niet-technisch personeel.” In de loop van de tijd zijn steeds meer verschillende afdelingen betrokken bij het werken aan projecten, dus de mogelijkheid om met een grote verscheidenheid aan specialisten te communiceren is van cruciaal belang, legt McDonald uit. Als antwoord raadt hij aan om beschrijvende zinnen te gebruiken die iedereen begrijpt. “Wees niet te flamboyant of neerbuigend”, adviseert hij, en stelt voor om het antwoord in de vorm van een verhaal te bouwen. “Deze apparaten zijn als kleine winkeltjes waar je op elk moment van de dag snacks, drankjes of wat dan ook kunt kopen. Denk aan de laatste keer dat je dorst had, maar niet de gelegenheid had om naar de winkel voor water te gaan. Op een vliegveld, kantoorgebouw of bij een metrostation kan zo’n automaat je veel helpen. “
Handel altijd volgens de situatie
McDonald herinnert eraan dat er niet één correct antwoord is op zulke lastige vragen, maar desondanks gebruiken recruiters ze steeds vaker in interviews. “Ze willen weten wat de kandidaten drijft”, merkt hij op, “hoe ze denken en hoe ze reageren op onverwachte omstandigheden.”
Recruiters gebruiken deze vragen om te zoeken naar non-verbale signalen dat je onrustig, nerveus en bang bent – je weigert bijvoorbeeld te antwoorden of een stijgende intonatie te gebruiken (dat wil zeggen, je beëindigt een zin alsof het een vraag is, geen uitspraak) .
Daarom raadt McDonald je aan om je mentaal voor te bereiden op het onverwachte in interviews. ‘Blijf flexibel, positief en proactief reageren’, adviseert hij, ‘en onthoud dat je altijd een paar seconden kunt vragen om je gedachten te ordenen.’

https://www.vindazo.be