Vastgoedbeheer
Image default
Dienstverlening

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag? Hoe doe je een VOG aanvraag?

Regelmatig is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig voor een (nieuwe functie. Op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld kinderopvang, is dit zelfs wettelijk noodzakelijk. Justis behandelt de VOG aanvragen en is de enige instantie in Nederland die de VOG afgeeft. Een VOG is een bewering die aangeeft dat uw (juridische) verleden geen probleem vormt met het vervullen van een bepaalde opdracht of capaciteit in de publieke belangstelling.

Justis controleert bij het onderzoeken van een VOG-aanvraag of u strafbare feiten op uw naam heeft staan ​​die een gevaar opleveren voor de functie of reden waarvoor u de VOG aanvraagt. Sommige strafbare feiten hebben betrekking op de ene werk- of tijdelijke functie, maar niet op de andere.

Een snelheidsovertreding kan bijvoorbeeld significant zijn als een kandidaat taxichauffeur moet worden, maar niet voor de situatie van werkgebiedvertegenwoordiger bij een bank.

Heeft u geen strafblad of heeft u geen strafbare feiten gepleegd die verband houden met de reden van de aanvraag? Op dat moment krijg je een VOG. Waar lijkt een VOG op? De vereniging of (toekomstige) baas moet nagaan of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing.

Vraag als vereniging of manager consequent om het eerste duplicaat, met als doel dat u de echtheid kunt bepalen. Het is veilig om te zeggen dat u niet zeker weet of een VOG gecertificeerd is? Neem op dat moment contact op met Justis.

Een VOG is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Uw (toekomstige) werkgever kan dan vragen om een VOG.

Voor sommige functies is een VOG wettelijk verplicht, bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Ook als u tijdelijk of als vrijwilliger gaat werken, kan een VOG nodig zijn. Verder kan een VOG bijvoorbeeld nodig zijn voor het verkrijgen van een visum, het lidmaatschap van een schietvereniging en bij emigratie. Als er geen wettelijke verplichting is voor het overleggen van een VOG, mag een werkgever zelf bepalen of hij een VOG verplicht stelt voor een bepaalde functie.