Vastgoedbeheer
Zakelijk

Wat is het nut van een begrafenisverzekering?

De vraag wordt steeds vaker wordt gesteld… wat is het nut van een begrafenisverzekering, ook wel uitvaartverzekering genoemd. Bij het denken aan een uitvaart gaat de eerste gedachte uiteraard niet uit naar de kosten. Een uitvaart is zeer prijzig. In Nederland is 8000 euro de gemiddelde prijs van een uitvaart. Het is daarom ook niet onlogisch dat ruim 70% van de Nederlanders een begrafenisverzekering heeft afgesloten. Door een begrafenisverzekering af te sluiten zorg je ervoor dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de prijs van de uitvaart.

Soorten begrafenisverzekeringen

Volgens het Nibud zijn er 3 soorten begrafenisverzekeringen. Maar welke moet je eigenlijk kiezen? Om dat te kunnen weten moet je weten welke opties je hebt.

Kapitaalverzekering
Met een kapitaalverzekering krijg je bij overlijden een vast bedrag uitgekeerd. Dit bedrag is van te voren afgesproken. Het is dus belangrijk om duidelijk te maken aan de nabestaanden hoe hoog het uitgekeerde bedrag zal zijn. Zo lopen de nabestaanden niet tegen een nare verrassing aan. Bij een kapitaalverzekering ligt de premie vaak hoger dan bij andere soorten verzekeringen. De keerzijde is dat je de complete vrijheid hebt over hoe de uitvaart eruit gaat zien.

Naturaverzekering
Wanneer je een naturaverzekering hebt afgesloten bij een verzekeraar wordt er van tevoren bepaald welke goederen en diensten zullen worden gedekt. Denk hierbij aan zaken zoals een kist, catering, vervoer, etc. De premie ligt meestal het laagst bij deze variant van begrafenisverzekering. Je hebt bij een naturaverzekering geen vrijheid tot het invullen van de uitvaart.

Combinatieverzekering
Zoals al in de naam staat aangegeven, is de combinatieverzekering een combinatie van een kapitaal- en naturaverzekering. Je krijgt een vast bedrag uitgekeerd, terwijl de belangrijkste diensten en goederen verzorgd worden door de verzekeraar. Het grote voordeel aan een combinatieverzekering is dat er gemakkelijk extra wensen kunnen worden toegevoegd aan de verzekering.

Begrafenisverzekering… waarom?

Een begrafenisverzekering afsluiten is dus zeker handig om te overwegen. De premie ligt maandelijks niet al te hoog. Een uitvaart is duur, het is dus handig om te verkomen dat de nabestaanden voor de kosten moeten opdraaien. Let wel op de opzegtermen van de verzekering. Wanneer je de uitvaartverzekering zou opzeggen, wordt de uitvaart (meestal) niet vergoedt.