Vastgoedbeheer
Image default
Zakelijke dienstverlening

De 4 belangrijke stappen voor waterzuivering

Waterzuivering bestaat uit een aantal proscessen die gezamenlijk het water herbruikbaar maken. Wat zijn deze stappen en hoe werkt de waterzuivering? Dat leest u in dit artikel: 

 

Wanneer is afvalwaterzuivering van belang?

 

Water lijkt oneindig, maar toch is dit niet het geval, om deze reden is afvalwaterzuivering altijd van belang. Dankzij waterzuivering kan afvalwater herbruikt worden, dit is voornamelijk efficiënt bij agrarische en industriële bedrijven doormiddel van decentrale oplossingen. 

De vervuiling van uw water door puin, onzuiverheden, huishoudelijk, agrarisch en industrieel afval moet zo goed mogelijk onder controle worden gehouden, door middel van routinematige analyse – de waarschuwing wordt gegeven wanneer een aantal van meer dan 1000 micro-organismen/cm3 wordt bereikt. 

In dit geval moet het water worden gedesinfecteerd met een algicide, zoals kopersulfaat of natriumhypochloriet, zodra het de zuiveringsinstallatie bereikt. Het water krijgt dan de volgende behandelingen om waterzuivering met succes te laten slagen.

 

Stap 1: Toevoeging van coagulanten

Chemische stoffen (aluminiumsulfaat, ijzersulfaat, enz.) en stollingsmiddelen (calciumhydroxide, natriumcarbonaat, enz.) worden gemengd met water om onzuiverheden te helpen verwijderen.

 

Stap 2: Coagulatie en decanteren

Het water wordt naar de mengers geleid (zowel snel als langzaam), die helpen bij de flocculatie. Dit bestaat uit de vorming van colloïdale vlokken van aluminiumhydroxide, als gevolg van de reactie tussen aluminiumsulfaat en kalk. Na de mengers wordt het water naar de decanteertanks geleid, waar het drie uur blijft staan.

Bij deze langdurige rust worden de vlokken op de bodem van deze tanks afgezet en nemen een groot deel van de onzuiverheden mee, waardoor veel stoffen en grotere ziekteverwekkende wezens, die verantwoordelijk zijn voor hun kleur, geur en smaak, worden verwijderd – de chemische en sanitaire kwaliteit van het water wordt verbeterd.

 

Stap 3: Desinfectie

 
De meest gebruikte methode is de toevoeging van chloor, toegepast als chloorgas of in een hypochlorietoplossing, meestal met een concentratie van 2 tot 3 g/cm³, om een gemiddelde restwaarde van 1 g/m³ in het distributienet te verkrijgen.

 

Stap 4: Fluoridatie 

 
Fluoride en de zouten daarvan blijken een belangrijke rol te spelen bij de versterking van dentine, omdat het het hydroxyapatiet dat het bevat omzet in fluorapatiet, dat veel beter bestand is tegen de werking van micro-organismen.  De meest gebruikte producten voor fluoridering zijn het natriumfluorsilicaat of fluorsilicaat, toegepast op een concentratie van ongeveer 0,7g/m³. 

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van waterzuivering? Bekijk de afvalwaterzuivering mogelijkheden van Copierwater.