Vastgoedbeheer
Image default
Bedrijven

De adiabatische koeling

Adiabatische koeling is een bekend begrip dat veel wordt gebruikt tegenwoordig, dit komt mede omdat het energiezuinig is. Hoe werkt een adiabatische luchtkoeler nou eigenlijk? De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken uit de lucht, waardoor hij afkoelt. Met andere woorden, het vocht op het koelmembraan verdampt en het membraan adsorbeert de warmte uit de lucht. Deze luchtkoeler maakt de lucht koeler die in het apparaat komt door middel van verdamping van water, daardoor wordt hij ook wel een verdampingskoeler genoemd.

  

Wanneer gebruik je de adiabatische koeling?

Adiabatische koeling is geschikt voor het economisch en comfortabel koeler maken van grote of hoge ruimten en hallen. De directe methode kan bijvoorbeeld ook worden ingezet voor het vers houden van verschillende soorten groente en fruit. Dat de directe methode voor een hogere luchtvochtigheid zorgt is een voordeel, omdat sommige producten juist onder hoge vochtigheidsgraad bewaard moeten worden. Ook kan met behulp van directe adiabatische koelingen droogte in ruimtes door reguliere verwarming worden tegengegaan.

 

De voordelen van adiabatische koeling

Adiabatisch koelen is duurzaam dat is een groot voordeel in tegenstelling tot andere luchtkoelers. Voor 10.000 m³ per uur gekoelde lucht is slechts 1 kW elektrisch vermogen nodig. Dit brengt ook het voordeel met zich mee dat de luchtkoeler ook economisch voordelig is. Nog een voordeel, want de overheid ziet dit apparaat als duurzame techniek, hierdoor valt het onder de Energie Investeringsaftrek. Adiabatische koelsystemen maken gebruik van verse buitenlucht. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Ook wordt er leidingwater gebruikt als koelmedium, in plaats van een koelmiddel. Als laatst is directe adiabatische koeling is een relatief eenvoudige techniek. Het is daardoor betrouwbaar en de systemen zijn gemakkelijk te onderhouden.

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/