Vastgoedbeheer
Image default
Verbouwen

Dit is de bouwkundige keuring

Ben jij al bekend met een bouwkundige keuring? Dan vraag je je waarschijnlijk af of het wel aan jou is om deze uit te laten voeren. De verkoper zou immers al duidelijk moeten hebben wat de staat van het huis is. Echter is dit lang niet altijd het geval. Je kunt daarom het beste een professional inschakelen die naar de woning gaat kijken en alles voor jou op papier zet. Een van de bedrijven die dit voor jou kan doen is Schippers Bouwconsult. Maar wat is deze keuring nou precies en in hoeverre ga je er wat aan hebben?

 

De bouwkundige keuring laat alles zien

De bouwkundige keuring kan veel duidelijkheid geven over de staat van de woning. Er wordt naar veel verschillende aspecten gekeken in een nauwkeurige inspectie, waarbij geen enkele ruimte van het huis overgeslagen worden. De elektra, de kruipruimte en de zolder worden bijvoorbeeld meegenomen. Je kunt hierbij aanwezig zijn, maar kunt het ook geheel zelfstandig door de professional uit laten voeren. Aan het einde weet je niet alleen wat er gedaan moet worden aan de woning voordat je er gaat wonen, maar ook wat de gemiddelde herstelkosten gaan zijn na de aankoop.

 

Je krijgt alles te zien

Tijdens de bouwkundige keuring wordt er met een andere blik naar de woning gekeken. De gebreken worden aangewezen en toegelicht en je hebt alle ruimte om vragen te stellen. Je weet hierdoor ook gelijk of het haalbaar is met jouw budget en of het nog wel de moeite waard is om deze reparaties uit te gaan voeren. Het rapport blijft te allen tijde in jouw handen. Je kunt wel bewijsstukken aanleveren wanneer je de koop wilt ontbinden. In de meeste gevallen kun je gewoon aangeven dat de kosten abnormaal hoog zijn en je daardoor van de koop afziet.

 

Het juiste moment bepalen

Je kunt je dan afvragen wat het beste moment is voor de bouwkundige keuring. In principe kun je zelf bepalen wanneer het beste moment is, maar het is altijd goed om dit te overleggen met de makelaar of de verkoper. Zo kun je bijvoorbeeld voor het uitbrengen van een bod de keuring al uit laten voeren. Je weet dan gelijk of je te veel biedt. Ook kun je bij het tekenen van de koopovereenkomst overgaan tot de aankoop. Je moet het dan wel kenbaar maken, omdat er anders andere biedingen binnen gaan komen. 

 

Na het tekenen

Het meest voorkomende moment om de bouwkundige keuring uit te laten voeren is na het tekenen van de koopovereenkomst. Je hebt dan op laten nemen bij de ontbindende voorwaarden dat je de koop kunt ontbinden als de kosten erg hoog gaan worden. Je moet dan wel een maximumbedrag aangeven in deze voorwaarden. Zo kun je in afwachting van de keuring bepalen of je nog doorgaat met de koop of toch naar een andere woning te gaan kijken. De verkoper is alleen niet verplicht om toestemming te geven voor de keuring. Houd daar dus wel rekening mee.