Vastgoedbeheer
Image default
Financieel

Geheimen van insiders voor het verkrijgen van een Nederlandse hypotheek

1. Wie kan een hypotheek krijgen in Nederland?

Als je van plan bent om een huis te kopen in Nederland, dan is het misschien goed om te weten of het überhaupt mogelijk is. En vaak is dat zo, ongeacht of je in loondienst bent of een eigen bedrijf hebt.

Het is goed om te weten dat het hebben van een andere nationaliteit vaak geen belemmering meer is om een Nederlandse hypotheek te krijgen.

In het verleden waren banken terughoudend met het verstrekken van hypotheken aan internationals. Nu zien we echter dat steeds meer hypotheekverstrekkers hun criteria voor het verkrijgen van een Nederlandse hypotheek aanpassen aan de situatie van u – internationals, die dit leest.

Een hypotheek krijgen in Nederland: criteria en factoren

Er zijn verschillende aandachtspunten die van invloed zijn op uw mogelijkheid om in Nederland een hypotheek te krijgen en op uw leencapaciteit.

De ene voorwaarde die voor elke bank en iedereen die een Nederlandse hypotheek aanvraagt geldt, is dat u in Nederland moet wonen. Wil je een huis kopen of in vastgoed financieren en heb je een hypotheek nodig, dan moet dit huis in Nederland staan en moet je ingeschreven staan op een Nederlands adres. Heb je een BSN nummer dan is het net een stuk makkelijker geworden.

Uiteraard is dit voor een Nederlander allemaal easy-peasy. Kom je uit de EU of EER dan heb je nog steeds de registratie en een BSN nodig, maar verder zijn er geen extra eisen. Kom je niet uit de EU, niet getreurd, het is nog steeds mogelijk om een hypotheek in Nederland te krijgen! De sleutel is dat je hier ingeschreven staat. 

2. Wat zijn de aanloopkosten van een Nederlandse hypotheek?

In Nederland kun je een financiering krijgen tot 100% van de marktwaarde van je huis. Dus als de waarde € 300.000 is, kun je een hypotheek krijgen voor maar liefst € 300.000. Klinkt best goed toch?

Houd er echter rekening mee dat u nog steeds een deel van uw eigen geld op tafel moet leggen, want er zijn verschillende kosten verbonden aan het kopen van een woning die niet door een Nederlandse hypotheek kunnen worden gefinancierd (hoewel een hypotheekbemiddelaar u hier soms bij kan helpen).

Een vuistregel is dat de kosten voor het kopen van een huis in Nederland ongeveer 4% tot 6% van de koopprijs bedragen.

3. Wat zijn de Nederlandse hypotheekrentes?

De Nederlandse hypotheekrentes (en de hypotheekrenteaftrek) zijn één van de belangrijkste redenen waarom iedereen je heeft voorgehouden dat het slim is om nu een huis in Nederland te kopen.

“De afgelopen jaren stond de hypotheekrente op een historisch dieptepunt”, legt Ashwin van Vastgoedhypotheek.nl uit. “Jaren geleden begon de rente aan zijn daling, veroorzaakt door allerlei monetaire redenen zoals de ECB die de internationale tarieven in heel Europa laag hield.”

In 2022 en 2023 is de hypotheekrente echter weer gaan stijgen. De afgelopen weken is de rente met maar liefst 0,5% gestegen en de verwachting is dat deze verder zal stijgen door de stijgende inflatie in Nederland naar 4,5%.

 

https://www.bvandijkvastgoedbeheer.nl/verkrijgen-van-een-nederlandse-hypotheek