Er zijn mensen die op de tweede etage van een flatgebouw al doodsangsten uitstaan, terwijl anderen geen krimp geven als ze op de twintigste etage over de galerij lopen. Waar de ene persoon al trillend op een keukentrapje staat, klimt de ander rustig via een ladder het dak op. Hoe bang ben jij voor hoogtes, en hoe veilig pak je het aan als je toch moet werken op hoogte?
Is angst voor hoogtes terecht?
Over de vraag of de angst voor hoogtes, of kortweg hoogtevrees, terecht is, kun je lang discussiëren. Over het algemeen zou je kunnen stellen dat het heel nuttig is dat ons lichaam ons een seintje geeft als er gevaar dreigt, en een hoogte kan een gevaar zijn. Dat seintje krijg je in andere gevaarlijke situaties tenslotte ook, en het zorgt ervoor dat je net wat beter oplet, wat alerter bent en weet dat je even voorzichtig aan moet doen.
Het is echter wel hinderlijk, en eigenlijk ook niet nodig, dat je dat seintje en daarmee ook de alertheid ook voelt als er helemaal geen gevaar dreigt. In de meeste gevallen waarin we ons op hoge hoogtes bevinden is dat het geval. Flatgebouwen zijn zo ontworpen dat je op de twintigste verdieping net zo veilig bent als op de tweede of zelfs op de begane grond. Er is dus eigenlijk geen reden voor je lichaam om jou het seintje te geven dat je in gevaar bent, maar het gebeurt toch. Dat zorgt ervoor dat je bang raakt voor situaties die eigenlijk helemaal niet eng of gevaarlijk zijn, en dat kan hinderlijk zijn. Het kan je belemmeren, ervoor zorgen dat je bepaalde gebouwen niet meer in durft, of dingen die je eigenlijk heel leuk lijken aan je voorbij moet laten gaan. In dat geval is er sprake van een irreële angst die je leven beïnvloedt, en kan het goed zijn om hulp te zoeken om over deze angst heen te komen.
De angst kan ook nuttig zijn
Dat ons lijf ons een signaal geeft als we op hoogte zijn, is echter niet alleen maar vervelend. Er zijn namelijk ook genoeg situaties waarin de hoogte wel gevaarlijk kan zijn, en het goed is dat je je daarvan bewust bent. Sta je zonder valbeveiliging op hoge hoogte te werken, dan is het maar goed dat je lijf je laat voelen dat dit niet verstandig is. Doe je dit tijdens werktijd zou het ook niet mogen voorkomen, er zijn strenge voorschriften die ervoor zorgen dat werken op hoogte altijd veilig moet gebeuren. Aangezien deze voorschriften er niet zijn voor mensen die buiten werktijd bijvoorbeeld op het dak van hun eigen huis te werken, is het maar goed dat ons lijf ons in deze gevallen een beetje alert houdt zodat we ons van het gevaar bewust blijven.
Advertorial: Wil jij ook hoger in Google komen?Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. ** www.adbull.nl
|