Vastgoedbeheer
Bedrijven

Hoe je een beleggingspand kan verkopen voor een hoger bod dan de waarde van een waardebepaling

Hoe kunt u uw beleggingspand verkopen voor de hoogst maximaal haalbare verkoopprijs? Of beter gezegd, hoe kun je meer uit uw beleggingspand halen qua verkoopprijs en de waarde van uw beleggingspand? Sons Real Estate legt u dit uit aan de hand van een financiële berekening. Wenst u echter direct meer te weten over beleggingspand verkopen? Klik dan direct door op onze link naar onze website!

Een gangbare waardebepaling kijkt vooral naar de waarde die de markt (in zijn algemeenheid) ervoor over heeft. Hierbij is de vierkante meterprijs van belang, het type woning, de locatie en de staat van het huis of bedrijfspand. Maar bij beleggingspanden komt daar een dimensie bij die wellicht nog bepalender is om de actuele marktwaarde te bepalen, namelijk de huuropbrengsten. Factoren bij waardebepaling van beleggingspanden:

  • Vastgoed rendement
  • Huuropbrengsten / winst
  • Terugverdientijd

Het rendement is eenvoudigweg hoeveel winst u verhoudingsgewijs overhoudt op maand- of jaarbase. Stel dat u per jaar €12.000 kwijt bent aan hypotheek, de jaarlijkse kosten gemiddeld €1.800 zijn en de huuropbrengsten €24.000. Dan zou het rendement op basis van een koopwaarde van €250.000 zijn: ( 24000 – 1800) / 250.000 ) x 100 = 8 procent zijn.

U zult begrijpen dat hoe hoger de opbrengsten en lager de kosten zijn, des te meer uw pand waard is! Echter zijn er een aantal onzichtbare factoren die zéér belangrijk zijn:

  • Status & looptijd huidige huurcontract
  • De potentie van de locatie om te verhuren

Indien huurders een onbepaald contract hebben, dan is het uiteraard even opletten. Want stel dat het huurtarief zo laag is, dat u net de hypotheek er mee kunt betalen, dan zult u toch een aanzienlijk bedrag van de verkoopwaarde moeten afhalen.

Aan de andere kant, stel dat u goede huuropbrengsten heeft én de locatie is erg in trek, bijvoorbeeld bij studenten, dan bent u verzekerd van voldoende continuïteit. Het vinden van nieuwe huurders is dan geen probleem en de verwachte opbrengsten zullen ook ieder jaar toenemen. Want bij beleggingspanden kan het zeer raadzaam zijn om regelmatig een (kleine) verhoging door te voeren. En dit vergeten veel beleggers die puur rekenen met de huidige huurtarieven, terwijl het vrij normaal is om regelmatig de huurtarieven enigzins te verhogen.

 

https://sonsrealestate.nl/beleggingspand-verkopen/