Vastgoedbeheer
Image default
Bedrijven

Hoe onderhoud ik mijn vloer?

Het onderhoud van je vloer kan een lastige opgave zijn. Je wilt natuurlijk dat je vloer zo lang mogelijk meegaat een mooi blijft. Hoe je een vloer het beste kan onderhouden hangt af van een aantal verschillende factoren. Allereerst kijken we naar welk soort vloer je hebt. In dit artikel geven we onderhoud tips voor de meest voorkomende vloeren.  

Houten vloer 

In principe heeft dit type vloer weinig onderhoud nodig. Je kunt stofwisdoekjes gebruiken om de vloer af te nemen wanneer hier stof op zit. Het is af te rade om harde materialen zoals bezems en borstels te gebruiken voor het schoonmaken van de vloer. Deze kunnen namelijk zorgen voor krassen. Ook kun je de vloer periodiek onderhouden zodat de afwerking hiervan mooi blijft. Afhankelijk van het type afwerking kies je een verzorgingsproduct. Zo kies je voor een gelakte vloer een polish met een matte look of een zijdeglans. Het schoonmaken van een houten vloer moet ook met een speciaal reinigingsmiddel. Deze verwijdert het vuil, maar zorgt ervoor dat de toplaag van de houten vloer mooi blijft. 

Laminaat 

Het onderhoud van een laminaatvloer is erg eenvoudig en makkelijk. Heb je bijvoorbeeld Meister laminaat of Ambiant laminaat, dan kan je stof en vuil dagelijks verwijderen met een stofzuiger, wisser of een zachte bezem. Daarnaast kun je de vloer ongeveer één keer per twee weken licht vochtig dweilen. Dit kun je doen met speciale laminaatreiniger verdund met water. Tijdens het reinigen is het aan te raden om twee emmers te gebruiken. Eén emmer gebruik je dan om het vuil van de vloer in uit te spoelen.  

Tapijt  

Hoewel je tegenwoordig misschien minder tapijt ziet, is dit nog steeds een veel voorkomend type vloer. Met name in kinderkamers of kantoorruimtes is het nog erg populair. Tapijt blijft langer goed wanneer vuil en vlekken regelmatig worden verwijderd. Hierbij komt ook nog dat tapijt wat licht van kleur is, vaker gereinigd moet worden. Regelmatig stofzuigen is de meest efficiënte manier om tapijt goed te reinigen. Mochten er vlekken op je tapijt zitten, dan is het aan te raden om deze direct te verwijderen. Gaat het om een natte vlek, leg dan velletjes keukenrol op de vlek. Daarna kun je lauw water en een spons of andere doek gebruiken totdat de vlek verdwenen is.