Vastgoedbeheer
Image default
Internet marketing

Spellen die mensen spelen

strategische marketing boek

Veel mensen hebben gehoord over het boek Games People Play van Eric Berne, zelfs degenen die niet bijzonder geïnteresseerd zijn in psychologie. Wat is het aan dit boek dat het zo populair heeft gemaakt?

Belangrijkste ideeën:

Relaties tussen de meeste mensen zijn meestal ‘spelletjes’ – een reeks interacties met een voorspelbaar resultaat. Mensen vervangen hechte en oprechte relaties door games.

Waarom spelen mensen games? Baby’s stoppen met ontwikkelen zonder genegenheid. Intimiteit is ook van vitaal belang voor de persoon. Maar het is moeilijk te vinden en moeilijk te vragen. Als mensen geen echte intimiteit in hun leven hebben, proberen ze die via spel te krijgen. Omdat zelfs negatieve interacties beter zijn dan geen.

Een voorbeeld van een spel: “Als jij er niet was”, waarin een van de echtgenoten altijd klaagt dat de ander hem hindert bij het realiseren van zijn ambities. Maar in feite is hij het zelf die zulke “bemoeizuchtige” partners kiest om zichzelf te ontlasten van de verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven. Waar we andere mensen de schuld van proberen te geven, is meestal ons interne probleem.

Elke game levert winst op – wat Eric Berne aaien noemt. De prijs kan door slechts één speler of beide worden ontvangen. Bij het spelen van games zoeken mensen naar tevredenheid of controle.

De meeste mensen realiseren zich niet dat ze spelletjes spelen. Ze denken dat ze het juiste doen.

Binnen elke persoon zijn er drie ‘ik’s’, die vaak tegengestelde belangen hebben:

  • – Ouder – opbouwend, opvoedend
  • – Ouder – rationeel, objectief
  • – Het kind is spontaan, nieuwsgierig, onverantwoordelijk.

Door met mensen om te gaan, “jongleren” we met deze staten, elk van hen speelt zijn eigen spelletjes. In elk van deze staten kunnen we productief zijn of niet.

Al deze staten van ‘ik’ zijn in feite maskers die we opdoen afhankelijk van de situatie of onze doelen.

Hoewel games destructief zijn en integriteit in de weg staan, bieden ze een gevoel van comfort en rechtvaardigen ze inactiviteit. Games voor velen worden een integraal onderdeel van hun persoonlijkheid.

Het gevaar van games is dat iemand na het spelen zichzelf vernietigt, verandert in een onevenwichtig persoon die zijn eigen neigingen en motivaties op anderen projecteert.

Mensen kunnen stoppen met het spelen van games als ze een andere manier zien om problemen op te lossen.

…..meer info kunt u hier vinden «Road to 100k Instagram Followers»!

network marketing instagram

https://marketingbook.shop/