Vastgoedbeheer
Image default
Woning en Tuin

Tips voor je nieuwe zetel

Een nieuwe zetel kopen is een proces dat uit meerdere stappen bestaat. Het is deels maatwerk, omdat je zelf verschillende opties kan kiezen. Op onze website leer je waar je moet op letten. 

Stijl, materiaal en kleur

Wanneer je een nieuwe zetel gaat kopen, kies je eerst een stijl. Ga je voor klassiek, modern, strak, stoer, industrieel…? Natuurlijk moet de stijl bij de rest van je woning en inrichting aansluiten. Toch kan een stijlbreuk erg mooi zijn. Een vintage zetel in een moderne woonkamer is bijvoorbeeld een leuke blikvanger die je interieur wat pit geeft. 

Daarna is het de beurt aan de materiaalkeuze. Doorgaans zijn zetels op maat verkrijgbaar in twee bekledingen: stof of leder. Ze hebben beide voor- en nadelen. Leder ziet er heel luxueus uit, maar kost wat meer, terwijl stof beschikbaar is in meerdere kleuren en patronen. Het materiaal bepaalt in grote mate de uitstraling van de zetel, denk dus goed na voordat je een bestelling plaatst.

Als je een materiaal op het oog hebt, moet je nog een kleur selecteren. Zowel leder als stof komt in verschillende uitvoeringen. Bij lederen zetels zijn zwart, bruin en cognac de meest gekozen opties. Bij stof zijn dat grijs, zwart en donkerblauw. Raadpleeg een staalkaart om de mogelijkheden te vergelijken.

Vorm en afmetingen

De meeste meubelfabrikanten verkopen meerdere varianten van hetzelfde model. Ze ontwerpen bijvoorbeeld een hoeksalon, 3-zit, 2-zit en fauteuil in dezelfde stijl. De vorm en afmetingen kies je in functie van de beschikbare ruimte en de indeling van je woonkamer. In sommige ruimtes is er bijvoorbeeld geen plaats voor een hoekzetel, omdat die een doorgang zou versperren. Ik raad aan om de beschikbare ruimte goed op te meten voordat je een aankoop doet, zodat je zeker bent dat de zitbank niet te groot (of te klein) is.

Trends

Tijdens de aankoop van een zetel laat je jezelf misschien leiden door trends. Vandaag de dag zijn gebogen zetels heel populair. Ook fluweel (velvet) ligt de laatste jaren goed in de markt. Toch raad ik aan om op te passen met deze trends. Sommige trends zijn snel weer voorbij. Daarna oogt je zetel misschien wat oubollig. Daarom houd je misschien best vast aan vaste waarden qua vormen en kleuren. 

Comfortfuncties

Sommige modellen zijn optioneel verkrijgbaar met comfortfuncties. Iets eenvoudig zoals een verstelbare hoofdsteun, of een ingebouwde relaxfunctie. Een zetel met relax kan zowel manueel bediend worden als elektronisch (d.m.v. kleine motoren). Deze laatste versie biedt meer comfort, omdat je met behulp van een afstandsbediening de zithouding aanpast. Een handvol leveranciers biedt zelfs een massagefunctie aan. Ontspannen krijgt zo een heel nieuwe betekenis.