Vastgoedbeheer
Image default
Onderwijs

Van muziek in de basisschool tot CultuurProfielSchool

Muziek, cultuur… perfect voor de ontwikkeling van het kind

Een kind maakt al heel snel kennis met muziek. Van voor de geboorte hoort het al geluiden, waaronder muziek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er aandacht besteed wordt aan muziek basisschool. Liedjes worden aangeleerd en er worden muziekinstrumenten bespeeld. Workshops zijn de perfecte aanvulling van dit aanbod op school. Stilaan ontdekt het kind welke voorkeuren het heeft op gebied van muziek. Maar het blijft vaak niet bij muziek. Ook dansen, zelf muziek schrijven of bijvoorbeeld het creëren van een musical zijn zeer populair bij kinderen van de basisschool. In hoeverre jij als schoolhoofd je leerlingen stimuleert tot cultuur, is natuurlijk de vraag.

De CultuurProfielSchool, het summum van cultuurbeleving op school

Een cultuurprofielschool is een vorm van onderwijs waarin cultuur de hoofdrol speelt. Dit kan onder de vorm van workshops waarin kinderen kunst maken of achter de schermen van cultuur gaan kijken. Wat zou je denken van een workshop Podcast maken, een workshop etsen of graffiti? Het zijn domeinen waar ze thuis waarschijnlijk niet gauw toe komen. Naast workshops zijn er ook dagprojecten waarbij er bijvoorbeeld een circusvoorstelling of een internationaal muziekgezelschap gecreëerd wordt. Op het einde van de dag krijgen leraars en/of ouders een geweldige show voorgeschoteld. Een derde manier om je cultuurprofielschool nog meer inhoud te geven zijn de cultuurdagen op school. Het is een mix van leuke culturele activiteiten over alle klassen heen. Dit kan zowel ter plekke, online of als een combinatie van de twee georganiseerd worden. Wedden dat deze dag dé topdag van het jaar wordt waar elke leerling telkens weer naar uitkijkt?

Hoe cultuur een plek geven in je school

Of je nu een traditionele basisschool of een CultuurProfielSchool bent, cultuur hoort bij het leerproces. Leren hoe je muziek maakt, hoe je je eigen creatie op YouTube plaatst of hoe je effecten legt in jouw eigengemaakte song draagt bij tot je culturele ontwikkeling. Er is enorm veel mogelijk als het gaat over cultuur beleven. De kunst is om de talenten van kinderen te ontdekken en ze te stimuleren. Naast het gezin is de school dé uitgelezen plek om kinderen met cultuur te laten omgaan, in welk domein dan ook.

https://kleinkunstig.nl