Vastgoedbeheer
Image default
Woning en Tuin

De beste veiligheidcilinders voor uw woning

De meest voorkomende cilinders zijn de profielcilinder en de staartcilinder. De profielcilinder wordt gebruikt voor insteeksloten en de andere voor oplegsloten. Maar welke sloten zijn het meest inbraakwerend? Niet alle sloten en cilinders zijn beveiligd genoeg voor een inbraak.

Cilinders met een keurmerk

We willen allemaal graag een cilinderslot hebben die een extra goede beveiliging tegen inbraak heeft. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) test hang- en sluitwerk. Dit is een onafhankelijke stichting. Zij kijkt naar sterkte en duurzaamheid van de sloten. Op basis hiervan krijgen ze een aantal sterren die aangeeft hoe inbraakwerend de sloten zijn.

Als ze de test goed hebben doorstaan mag een veiligheidscilinder het keurmerk dragen. Deze moet altijd goed zichtbaar op de buitenzijde van het hang- en sluitwerk staan. Zo is meteen goed zichtbaar of een slot een SGK keurmerk heeft.

Cilinders zonder keurmerk

Als een hang- of sluitwerk geen keurmerk heeft, betekend dit niet meteen dat deze niet veilig zijn. Er kunnen diverse aanpassingen zijn gedaan waardoor de inbraakwerendheid is verhoogd. Als je in aanmerking wil komen voor het Certificaat Beveiligde Woning moet je wel een keurmerk hebben op je hang-en sluitwerk.

Bij de normering van de sterren wordt uitgegaan van de tijd die een inbreker nodig zal hebben om het slot of beslag te forceren. Hoe meer sterren, hoe moeilijker dit gaat. Een ster betekend standaard inbraakwerend, moeten gecombineerd worden met een ander goedgekeurd product.

Twee sterren betekend zwaar inbraakwerend, kan een inbreker zeker drie minuten vertragen. En als laatste nog de drie sterren, extra zwaar inbraakwerend. Zij vertragen een inbreker wel voor minstens vijf minuten.

https://www.veiligheidsslotenshop.be