Vastgoedbeheer
Image default
Bedrijven

Tips voor het voorkomen van een verstopte afvoer in je woning

Een verstopping in de afvoer van je woning kan grote gevolgen hebben. Het resulteert in veel gevallen in een vervelende stank binnen je badkamer of bijvoorbeeld keuken. Daarbij zal het water steeds moeizamer wegstromen uit de gootsteen, de douchebak of de toiletpot. Naarmate de ernst van de verstopping toeneemt, zal het steeds lastiger zijn het sanitair nog te gebruiken. Een loodgieter in Almere, Amsterdam of bijvoorbeeld Lelystad kan hulp bieden bij het oplossen van een verstopping. Nog beter is het voorkomen ervan; in dit artikel vind je tips die je hierbij helpen. 

 

Tip 1: gebruik een zeefje en filter

Voorzie de gootsteen in de keuken van een zeefje, welke je voor een paar euro bij de bouwmarkt koopt. Het putje in de douchebak kun je van een filter voorzien. Beide elementen helpen je te voorkomen dat er restafval in de afvoer stroomt. Iets wat het begin kan vormen van een verstopping.

 

Tip 2: ontstop de afvoer regelmatig met een plopper

Het gebruik van een klassieke plopper zorgt voor een wisselende onder- en overdruk, waarmee het restafval loskomt van de afvoer. Op deze manier kan een beginnende verstopping in een vroeg stadium worden opgelost. Naast het gebruik van een plopper kan ook keukensoda helpen bij het ontstoppen van een afvoer.

 

Tip 3: plaats een bladvanger over de regenpijp

Met een bladvanger voorkom je dat bladeren de regenpijp in kunnen stromen. Regelmatig raakt een regenpijp verstopt als gevolg van een ophoping van bladeren en kleine takjes in de herfst. Een verstopte regenpijp lijkt op het eerste oog wellicht niet zo erg; het tegendeel is waar. Water wat langs de buitenmuur naar beneden stroomt tast de coating op deze muur aan, wat uiteindelijk voor vochtschade op de binnenmuur kan zorgen. Met een bladvanger verklein je het risico op zo’n situatie.