Vastgoedbeheer
Image default
Financieel

Compensatie variabele rente van ING? Dat kan!

Wat is variabele rente (VAR)? Welke gevolgen heeft dit voor mijn hypotheeklasten?

Variabele rentevoet (VAR) is een type lening waarbij de rentevoet in de loop van de tijd verandert. Dit betekent dat uw betalingsbedrag verandert afhankelijk van de huidige rentetarieven. Als de rente bijvoorbeeld daalt, daalt uw maandbedrag. Als de rente stijgt, stijgt uw maandbedrag.

Leningen met variabele rente worden meestal aangeboden door banken of kredietverenigingen. Ze worden vaak hypotheken met variabele rente genoemd omdat ze hun rentetarieven elke maand aanpassen. De rente op dit soort leningen kan van jaar tot jaar stijgen of dalen.

U heeft bijvoorbeeld een 5-jarig contract bij een bank tegen 3%. In januari 2008 heeft de regering nieuwe regels ingevoerd voor hypotheken met variabele rente. Nu moeten banken hun rentetarieven in een bepaalde periode niet hoger houden dan 4%. Met andere woorden, uw bestaande lening kan nu duurder worden.

Hypotheken met een vaste rente zijn contracten die geen renteaanpassingen bieden. Ook wel “rate-locked”-hypotheken genoemd, blijven ze hetzelfde gedurende de looptijd van het contract. Een hypotheek met vaste rente is gemakkelijker te begrijpen in vergelijking met een hypotheek met variabele rente. U betaalt slechts één vast bedrag per maand. Maar er zijn voor- en nadelen aan beide soorten leningen.

Hypotheken met variabele rente (ARM) zijn vergelijkbaar met hypotheken met vaste rente, maar er is wat speling.

 

Vermoed u dat u ook teveel rente hebt betaald, ongeacht de bank? Bekijk dan https://qollect.nl/rentevergoeding-ing/.

https://qollect.nl/rentevergoeding-ing/